PROJECTE ALIANSAT

L’ALIANSAT és un projecte de dos anys de durada organitzat pel SAT!, N54 Produccions SL i dirigit a companyies professionals de dansa.

Neix l’any 2015 amb l’objectiu de crear sinèrgies, intercanvis i complicitats per tal d’optimitzar i afavorir la creació artística, la gestió, l’exhibició i la creació de nous públics. En aquest sentit, l’ALIANSAT proporciona a les companyies suport en la difusió i la contractació, residències tècniques al SAT! i artístiques a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona, que ofereix els seus espais per al desenvolupament creatiu de les peces.

El projecte es renova cada dos anys mitjançant convocatòria oberta i el seu coordinador general és el coreògraf i ballarí Thomas Noone.

Actualment (edició 2023-2024) formen part de l’ALIANSAT les companyies: Carla Sisteré, Javier Arozena, Kernel Dance Theatre, Nadine Gerspacher, Patricia Hastewell, Proyecto Larrua i Xavier Gumà i Verònica Hernández Royo.

En les passades edicions hi ha participat les següents companyies:

  • Jacob Gómez, Juan Carlos Lérida, Kiko López, La Súbita, Lautaro Reyes, Manuel Rodríguez i UnaiUna (edició 2021-2022)
  • Mar Gómez, La Taimada, Miquel Barcelona, Wilky_Troc, La Quebrá i Siberia Danza (edició 2019-2020)
  • Iron Skulls Co, Colectivo Lamajara,  Múcab Dans, Los Moñekos, Roser López Espinosa i Vero Cendoya (edició 2017-2018)
  • La Veronal, Roberto Oliván, Increpación Danza, Cobos Mika, Kulbik i Thomas Noone Dance (edició 2015-2016)

COMPANYIES ALIANSAT 2023-2024

Carla Sisteré és intèrpret de dansa contemporània i treballa a escala internacional compaginant les seves facetes de creadora, intèrpret i pedagoga. Inicia la seva formació a Varium Espai de Moviment i segueix a CobosMika Seeds. Ha treballat amb companyies com Free Bodies, Vero Cendoya, Otra Danza, Recquardt & Rosenberg o Mireia Pinyol. Imparteix entrenaments professionals a espais com La Caldera, Nunart o Freezone.

Dins el projecte ALIANSAT desenvoluparà la peça de carrer “The Sad-Mad Method”, ampliant-la a format llarg i portant-la a sala. Durant el Festival Dansat 2023 presentarà una peça de carrer. A més, oferirà tallers per a alumnes de batxillerat i tallers per a famílies i participarà al laboratori de companyies ALIANSAT en les edicions 2023 i 2024.

Javier Arozena Cía. és el tàndem creatiu format pel coreògraf i intèrpret Javier Arozena i l’arquitecte Gino Senesi. Des de 2019 desenvolupen la seva pràctica artística posant en relació cos, ambient, espai arquitectònic i territori. En la seva pràctica transversal es dona rellevància tant a allò processual com al propi acte performatiu, resultant en contínuuos exercicis de construcció i deconstrucció de cos i territori. Javier Arozena desenvolupa la seva pràctica artística des de 2001 com a inteèrpret, creador i docent en companyies nacionals, europees i nordamericanes, participant en les últimes creacions d’Ivana Müller i Christos Papadopulos per Dance On Ensemble (Berlin) així com en la pròxima producció de HIATUS / Daniel Linehan (Brusel·les).

En el marc del projecte ALIANSAT la companyia realitzarà una residència artística per la creació escènica amb el títol provisional “La pieza porvenir”. Un duo, una trobada entre els intèrprets Alba Barral i Javier Arozena, amb el dissenyador d’il·luminació Horne Horneman, l’arquitecte Gino Senesi i el dissenyador de paisatge sonor Lautaro Reyes. Participarà també al Festival Dansat 2023 i al laboratori de companyies ALIANSAT en les edicions 2023 i 2024.

Maria Alzamora ©

La companyia Kernel Dance Theatre, formada per Junyi Sun, Alma Steiner i Marina Miguel, desenvolupa un llenguatge propi integrant la dansa contemporània, les arts marcials i el teatre. El seu treball neix amb l’objectiu de fer reflexionar i descobrir a l’espectador nous punts de vista sobre l’actualitat i la contemporaneïtat. Els seus projectes han estat presents en diversos centres i festivals com La Pedrera, Sismògraf, Fira Tàrrega, FreiArt Festival, entre d’altres.

Dins del projecte ALIANSAT presentarà dues creacions: “Rise” (títol provisional) i “Una bellíssima giornata”. Paral·lelament podran impartir tallers i cursos per a professionals, afeccionats o escolars. Participarà també al laboratori de companyies ALIANSAT en les edicions 2023 i 2024.

Nadine Gerspacher, nascuda a Friburg, és una ballarina, coreògrafa, professora i directora artística de la seva pròpia companyia, Cia. Nadine Gerspacher. Fa més de 20 anys que treballa a nivell internacional i realitza coreografies a tot el món per a empreses i universitats. Com a coreògrafa concep i dona vida a personatges dins de mons imaginatius on l’absurd, la poesia i la fisicalitat sense filtre s’uneixen de manera narrativa. Moments grotescos plens d’humor, vulnerabilitat i transformació són marques registrades de les seves peces.

Dins el projecte ALIANSAT estrenaran la nova versió de l’espectacle “RE”, farà residència per la creació del seu nou espectacle “Das innere beben”. També participarà en el festival Dansat 2023 i podrà realitzar tallers i cursos per a professionals o afeccionats. Participarà al laboratori amb les companyies ALIANSAT en les edicions 2023 i 2024.

Patricia Hastewell Puig és graduada en Dret per la UB i llicenciada en dansa a l’Acadèmia Experimental de Dansa de Salzburg (SEAD). Ha treballat en companyies internacionals com la de teatre físic Jasmin Vardimon de Londres, la barcelonesa Guy Lander / Maria Campos, la francesa Kubilai Khan o amb el coreògraf irlandès Michael Keegan Dolan. Fundadora del col·lectiu La Otra Familia, les seves peces “Bardo Vals” i “All these places have their moments” (Premi del Públic al Certamen Coreogràfic de Madrid) s’han representat a tot Europa. A més, imparteix tallers de dansa contemporània a múltiples festivals europeus, a l’Institut of the Arts Barcelona i Àrea.

Dins el projecte ALIANSAT farà residència per la creació i estrenarà dues peces de llarga durada: “V” i “Lés émerveillées”. Participarà al festival Dansat 2023 i podrà impartir tallers i cursos per a professionals, afeccionats o escolars. Participarà al laboratori amb les companyies ALIANSAT en les edicions 2023 i 2024.

La caja gris ©

Proyecto Larrua és una companyia de dansa contemporània dirigida per Jordi Vilaseca i Aritz López amb base a Vitoria-Gasteiz. Amb una visió personal sobre com unir la fisicalitat i l’emoció i de com escenificar-la, utilitzen elements de l’imaginari comú de l’espectador i els contemporanitzen. Les seves peces han estat representades a Euskal Herria, Espanya, Europa, Amèrica Central i Àsia. Una de les seves senyals d’identitat són les seves produccions per teatre, on la dansa convergeix amb l’espai sonor, il·luminació i escenografia per crear un univers propi. Larrua treballa en el camp de la formació anomenat Zubiak, desenvolupat en col·laboració amb el Teatre Principal de Vitoria i la xarxa municipal de teatres de la ciutat.

Dins el projecte ALIANSAT faran residència al SAT! per la presentació a Catalunya del seu espectacle “La casa vacía”, en coproducció amb el Festival Dansa Metropolitana 2023 i participaran al festival Dansat 2023. Formaran part del laboratori amb totes les companyies ALIANSAT en les edicions 2023 i 2024.

Xavier Gumà és biòleg, ballarí i gestor cultural. Té formació en danses urbanes i danses tradicionals i d’arrel. És membre de l’Esbart Rocasagna i professor de danses urbanes. Verònica Hernández Royo és ballarina, coreògrafa i actual doctoranda en el departament de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la UB. És directora i fundadora de la companyia de dansa La Dama. De la unió de les seves investigacions neix  “Flor de maig”, una revisió de la tradició des d’una perspectiva postmoderna que fusiona els llenguatges de la dansa d’arrel, la dansa urbana i contemporània. “Saüc” parteix d’aquesta primera i es presenta com una peça de dansa de gran format i llarga durada que uneix dansa, tradició, cinema, escenografia i música.

Dins el projecte ALIANSAT desenvoluparan la seva experiència conjunta per la creació i estrena de “Saüc”, realitzant residències al SAT! i a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació. Participaran al festival Dansat 2023 així com al laboratori amb totes les companyies ALIANSAT en les edicions de 2023 i 2024.

Per més informació, pots descarregar-te el dossier del projecte Aliansat 2023-2024 aquí: 

El projecte ALIANSAT compta amb el suport de: