//15 de febrer 2023//

Després de 50 anys de trajectòria artística, L’Estaquirot Teatre es retira dels escenaris

El SAT! Teatre programa 3 espectacles de la companyia en 3 caps de setmana consecutius

Després de 50 anys de carrera artística, L’Estaquirot Teatre es retira dels escenaris. Per acomiadar-se d’aquesta històrica companyia de titelles, el SAT! ha programat tres espectacles al llarg de tres caps de setmana consecutius, oferint al seu públic una última oportunitat de gaudir del seu art i el seu talent. Des del 25 de febrer fins al 12 de març, es podran veure “La pastissera i els follets”, “L’aventura d’avorrir-se” (Premi al Millor Espectacle Familiar dels Premis Teatre Barcelona 2019) i “En Jan Totlifan” (Premi FETEN 2016 al millor espectacle de titelles). Aquestes seran les últimes funcions de L’Estaquirot Teatre a Barcelona.

COMPANYIA
L’Estaquirot és una de les companyies històriques del teatre familiar a Catalunya i una habitual en la programació del SAT!. Des del 1973, no ha deixat d’empatitzar amb el públic i de sorprendre a petits i grans gràcies al seu enginy, a l’alta qualitat artística de les seves produccions i a l’artesania pel que fa a la construcció i manipulació de titelles i escenografies. Els seus espectacles es caracteritzen per la comicitat i l’expressivitat que ofereixen a través del llenguatge d’actors combinat amb la màgia i l’espontaneïtat del llenguatge dels titelles, establint sempre una relació titella – actor que dona força i ritme a l’acció, característiques que fan que els espectadors quedin immediatament captivats per les històries que proposa la companyia.

Durant tots aquests anys de treball ininterromput, L’Estaquirot teatre ha estat investigant constantment les tècniques dels titelles, tant en la seva vessant plàstica com expressiva. Tot això es tradueix en més de 10.000 actuacions realitzades amb 41 muntatges diferents, que van des dels espectacles de carrer i saltimbanquis en els seus inicis, passant pel titella de guant – la companyia va crear l’ any 1981 el Teatre Ambulant de Titelles, petita carpa amb capacitat per a 130 persones que es va muntar en més de 40 ciutats de l’Estat – fins a consolidar-se amb els espectacles d’actors, titelles i objectes manipulats a la vista amb els quals treballa actualment i que l’han portat a participar en un gran nombre de festivals d’Europa i d’Àsia.

Actualment, al seu taller de Vilanova i la Geltrú, disposa d’una petita sala on s’ofereixen sessions adreçades a públic escolar i que poden consistir tant en representacions dels muntatges de la companyia, com en visites guiades en les que es pot veure i entendre el procés de construcció de titelles i escenografies per la creació dels espectacles.

També ha creat una sèrie per televisió amb titelles, 13 capítols amb col·laboració amb TV3, “La cuina dels titelles”. El protagonista d’un conte popular ens presenta una recepta a tot un seguit de personatges que viuen en una cuina.