//febrer 2021//

Pluralitat d’estils i trajectòries a la nova edició del projecte ALIANSAT

De les 12 candidatures rebudes per formar part del projecte ALIANSAT 2021-2022, 7 han estat finalment seleccionades. Jacob Gómez, Juan Carlos Lérida, Kiko López, La Súbita, Lautaro Reyes, Manuel Rodríguez i Una i Una seran els participants d’aquest programa, coordinat pel coreògraf i ballarí Thomas Noone, i que té com a objectiu crear sinèrgies, intercanvis i complicitats per afavorir la creació artística, la gestió, l’exhibició i la creació de nous públics.

Aquesta serà una edició plural, en la que es barregen majoritàriament companyies i coreògrafs emergents amb d’altres de llarga trajectòria. Aquest eclecticisme estilístic pretén promoure l’enriquiment entre companyies i oferir una oferta variada al públic de dansa.

A través de l’ALIANSAT, les companyies tindran accés a residències tècniques al SAT! amb tots els recursos del teatre i l’equip tècnic a disposició, residències artístiques a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats pels espectacles de nova creació, difusió específica i continuada de les activitats de les companyies i ajuda a la contractació. Per la seva banda, les companyies presentaran un espectacle, preferentment estrena, en el marc de la programació regular del SAT!, a més de participar en tallers, laboratoris i activitats complementàries.

Format en dansa contemporània al Conservatori de Dansa de València i a l’Institut del Teatre, Jacob Gómez ha treballat a les companyies Theater Pforzheim i Theater Bielefeld d’Alemanya, així com de la Kibbutz Contemporary Dance Company d’Israel i IT Dansa, sota la direcció de Catherine Allard. Com a coreògraf i ballarí ha rebut diveros reconeixements, entre els quals el premi al millor ballarí masculí de Catalunya als Premis Butaca 2020. Actualment viu a Barcelona i treballa com a freelance i com a pedagog a l’Escola d’Arts en Viu i Moviment d’El Prat de Llobregat.

Dins el projecte ALIANSAT i durant aquest 2021 desenvoluparà la peça Meohadim, presentada al Premi IT, per convertir-la en una peça de llarga durada. L’estrena d’aquest espectacle està prevista pel 2022. Partiriparà a més a la “Comunitat ALIANSAT”.

Juan Carlos Lérida
Foto: Daniel Olsson

Ballarí, coreògraf i pedagog, Juan Carlos Lérida és doctorand en Estudis Avançats de Flamenc per la Universitat de Sevilla. Format en flamenc des dels 3 anys, amplia la seva formació amb estudis d’art dramàtic i dansa contemporània i dansa-teatre a Sevilla i Barcelona. Des del 2002 és professor de flamenc, dansa contemporània i composició a l’Institut del Teatre de Barcelona. Concep i dirigeix el Laboratori del Flamenc IT des de l’any 2017 a l’Institut del Teatre de Barcelona. És comissari del Festival Flamenc de Tanzhaus, Düsseldorf. Des de 2018 està treballant en el projecte La liturgia de las horas, esdeveniment performatiu de 12 hores la finalització del qual està prevista pel juny de 2021.

Dins el projecte ALIANSAT presentarà al festival DANSAT la conferència ballada El Monte de los Olivos amb alguna persona vinculada al barri de Sant Andreu. Tanmateix, el 2022 es durà a terme un taller  de flamenc empíric vinculat al territori i a la quotidianitat. A més, participarà a la “Comunitat Aliansat”.

Pedagog, ballarí i coreògraf valencià resident a Barcelona, Kiko López dirigeix la companyia Nouvas. La seva formació se centra en hip hop, dansa contemporània, danses tribals i modern jazz, en acadèmies de prestigi com Alvin Ailey American Dance Theater, Debbie Reynolds Studio, Broadway Dance Center NY, Company & Company i Deltebre Dance entre moltes altres. Ha treballat en companyies com Kulbik, Physical Momentum, Lali Ayguadé, CobosMika, Inmotus, Daniel Morales entre altres.

Dins el projecte ALIANSAT desenvoluparà la peça Etéreas, que presentarà aquest 2021. Al llarg del 2022 crearà el solo de llarga durada Wiwbak (When I will be a kid). A més, dirigirà tallers de dansa urbana per alumnes de secundària i col·laboracions al carrer i a la “Comunitat ALIANSAT”.

La Súbita és el col·lectiu format per Emma Riba i Laura Alcalà. Laura Alcalà, ha treballat com a ballarina amb diversos coreògrafs. És coordinadora de dansa del projecte “Planters de Conarte”. Des del 2019 és professora de l’assignatura de Dansa II a l’ERAM (Centre adscrit a la Universitat de Girona). Emma Riba, es forma en diferents escoles de dansa de Barcelona i acaba els seus estudis a Àustria, graduant-se en l’escola SEAD (Salzuburg Experimental Academy of Dance). Ha treballat amb la companyia francesa Ex-nihilo i Cielo Raso, de San Sebastián.

Dins el projecte ALIANSAT treballaran en la peça Silver Ballad, que s’estrenarà al SAT!. Col·laboraran també en peces de carrer i impartint cursos i tallers bàsicament a alumnes de secundària, i participaran a la “Comunitat ALIANSAT”.

Lautaro Reyes és ballarí i coreògraf format a diferents escoles iberoamericanes com la Càtedra Internacional de Ballet Nacional de Cuba a l’Havana, Estudi Julio Bocca a Buenos Aires i IT Dansa de l’Institut de Teatre a Barcelona. El 2012 crea Camaralucida, projecte escènic que posa el focus d’investigació en trobar i desenvolupar mecanismes que alterin la percepció coreogràfica.

Dins el projecte ALIANSAT, Lautaro Reyes treballarà fora de l’escenari en tallers de llarga durada adreçats a públic en general de caire investigatiu i es vincularà amb les companyies reidents de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats per oferir resultats transversals i interdisciplinaris. Partiriparà a més a la “Comunitat ALIANSAT”.

Nascut a Úbeda, Jaén, Manuel Rodríguez es forma en ballet clàssic i dansa contemporània així com en arts plàstiques. Ha format part de companyies com La Veronal i James Thierree. El seu treball es caracteritza per la fusió de diferents disciplines artístiques i formats que giren al voltant de la dansa i les arts visuals, la qual cosa fa que la seva obra pugui sorgir a través de diferents pràctiques i dinàmiques on es presta una especial atenció al fet processual.

Dins el projecte ALIANSAT s’estrenarà, a principis de 2022, la peça Entertainment, composada per un solo, un duo i una instal·lació. Durant el 2021 és dedicarà al procés de creació de l’obra, fent residències artístiques a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i una de tècnica al SAT! per l’adaptació a teatres de Body on paper. Participarà també a la “Comunitat ALIANSAT”.

Formades en dansa clàssica al conservatori de Palma Mallorca i Contemporani, tècniques d’interpretació i coreografia a l’Institut del Teatre, Laura Lliteras i Marina Fullana creen UNAIUNA elaborant el seu discurs des de la formació acadèmica, el desaprendre i l’humor. Totes dues compaginen la seva feina de codirectores amb tasques educatives, gestió cultural i com a intèrprets freelance amb altres companyies del territori. Actualment estan immerses en la seva nova creació #YOSOLOQUERÍABAILAR, un discurs basat en el metallenguatge de la dansa, i una indagació en el perquè, el com i el quan del plaer de ballar.

Dins el projecte ALIANSAT estrenaran, a principis de 2022, la peça #YOSOLOUERIABAILAR, amb quatre ballarines. Durant el 2021 es dedicaran al procés de creació de l’obra fent residències artístiques a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i participaran també dins la “Comunitat ALIANSAT”.